Het logo van Fastfloor, met als tagline "since 1990"

Binnen kijken bij… het bohemien chique huis van Esther

Waar de meeste mensen bij een nieuwe woning beginnen met het kiezen van een nieuwe vloer en een kleur op de muur, was de vloer voor Esther Weikamp (34) juist het sluitstuk. Het startpunt voor haar interieur? Een opvallend bloemenbehang.

Het was geen liefde op het eerste gezicht. Esther vertelt dat ze het huis, dat ze in november 2019 kocht, zelf niet eens zou hebben aangeklikt op Funda. Haar ouders waren degenen die haar aanmoedigden een kijkje te nemen. “Het was een verouderde woning uit de jaren ’60. Het was netjes en schoon, maar er had een ouder stel in gewoond en ik zou echt álles moeten verbouwen om het naar mijn smaak te maken. Van de schrootjes tegen de muren tot de verschillende kleuren vloerbedekking in de woonkamer; alles moest eruit.”

Hoewel ze hier van tevoren niet bepaald enthousiast over was, sloeg haar stemming om toen ze de straat binnenliep. “Ik kom zelf uit Terborg en liep als kind vaak langs dit huis en door de groene straat. Ik had het niet verwacht, maar het voelde gewoon goed. In dezelfde week als de bezichtiging heb ik mijn bod uitgebracht.” Esther besloot het hele huis te strippen. “Dit huis bood de kans om alles precies te maken zoals ik wil.”

Een PVC visgraatvloer in de woonkamer

Bloemenbehang

En Esther wist direct wat ze wilde. Voor haar werk maakt ze groenplannen voor onder meer kantoren, ziekenhuizen en scholen, dus ze is geen onbekende op het gebied van interieur. “Ik ben altijd bezig met inrichten. Met kleur en interieur. Het verbouwen heb ik een aan een aannemer overgelaten, maar het interieur heb ik helemaal zelf uitgedacht.” Het startpunt voor haar interieur was anders dan bij veel andere mensen die hun woning een metamorfose geven. “Het klinkt misschien gek, maar ik heb mijn hele interieur afgestemd op een bekend kunstwerk van kleurrijke bloemen. Het is een schilderij dat mij altijd al heeft gefascineerd. Ik ben dol op bloemen en de kleuren intrigeren mij.

Toen ik een versie van het schilderij vond in een groot behangpaneel, wist ik dat dit centraal moest staan in mijn nieuwe huis.” Esther stemde alles af op het bloemenbehang. Haar zwarte houten keuken, de warme tint op de muur, de kleur van haar eetkamerstoelen, het materiaal van haar bank, de donkere shutters; alles is terug te leiden naar het opvallende behang. “In de maanden van de verbouwing sprokkelde ik overal spullen bij elkaar. Best spannend want ik wist eigenlijk helemaal niet of het in het totaalplaatje goed bij elkaar zou passen.”

In de woonkamer ligt ook een PVC vloer

Vloer als verbinding

In dat totaalplaatje was de vloer een cruciale factor. “De vloer kon mijn visie maken of breken. Ik vond het één van de moeilijkste keuzes. Veel mensen zoeken hun interieur bij de vloer, maar ik zocht een vloer bij mijn interieur.” Via haar ouders, die bij de Open Deuren Dagen van Fastfloor waren geweest, kwam Esther bij Fastfloor Doetinchem uit. “Ik had direct een klik met Jeroen, de eigenaar van Fastfloor. Hij heeft veel verstand van interieur en snapte mijn visie helemaal. We dronken een kop koffie samen, hij liet mij wat stalen zien en mijn keuze viel met zijn hulp al snel op een lichte visgraatvloer. Ik was direct om. Ik wilde niet een rechttoe rechtaan vloer. Het visgraatmotief was net even anders. Net als mijn huis.”

Het eindresultaat van de PVC visgraat vloer mag er zij

PVC: net echt hout

Esther koos voor een PVC visgraatvloer. Een vloer die volgens haar niet van een echte eikenhouten vloer is te onderscheiden. “Ik vind het belangrijk om met natuurlijke materialen te werken in mijn huis. Zo is mijn keuken ook volledig van hout. Maar een echte houten vloer was in combinatie met mijn vloerverwarming geen optie. PVC is perfect. Het ziet eruit als echt hout, het is duurzaam, makkelijk in onderhoud en het laat de warmte van de vloerverwarming door.”

De keuze voor het materiaal en het motief was zo gemaakt, maar de kleurstelling was pittiger. “Ik koos eerst voor een gemêleerde kleurstelling, maar ben na advies van Jeroen toch voor een rustigere en lichte kleurstelling gegaan. Ik vertrouwde volledig op zijn expertise en ik heb er nog geen dag spijt van gehad.” De PVC vloer maakt volgens Esther alles af. “Het verbindt alle losse elementen en geeft mijn huis echt die bohemien chique sfeer waar ik naar op zoek was. Warm, gezellig en helemaal mij. Het is precies geworden zoals ik in mijn hoofd had.”

Emotionele waarde

Bijna zes maanden na de koop van haar huis, was Esther helemaal klaar. In het eindresultaat speelt emotionele waarde een grote rol. Achter bijna alles in Esther’s huis zit een verhaal. Zo staat haar vitrinekast vol memorabilia en zijn haar meubels en accessoires volledig op haar afgestemd. “Het oude houten bureau is een erfstuk van mijn buurman waar ik als klein meisje vaak kwam, de ovale tafel is gemaakt door mijn vader, de grote cactus herinnert mij aan mijn oma die vroeger cactussen kweekte in een kas naast haar huis en over de ladder hangt een sprei die vroeger bij mijn opa en oma op bed lag.”

Een ding is zeker: het interieur van Esther is niet standaard en dat is precies wat ze wilde. En dat bloemetjesbehang? Die staat mede door de vloer van Fastfloor in verbinding met het gehele interieur. “De vloer zorgt echt voor eenheid”, vertelt Esther tevreden. “Ik heb het huis echt eigen gemaakt. Ik ben super blij met het eindresultaat.”

11 augustus 2020
Delen